Materials Science and Technology of Polymers

 

Chemie-subsidie voor groep Vancso

 Prof. Julius Vancso en dr. Mark Hempenius hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een TOP-subsidie van 675.000 Euro gehonoreerd gekregen. Deze subsidies worden toegekend aan chemische en chemisch-technologische toponderzoeksgroepen om “hen de gelegenheid en vrijheid te bieden om excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijnen te versterken en/of uit te breiden”. Op nationale schaal is door NWO in deze ronde 11 miljoen uitgekeerd.

Het onderzoeksproject van Vancso en Hempenius richt zich op macromoleculaire nanotechnologie met stimulus-reactieve polymeren. Polymeren zijn moleculen die bestaan uit een sequentie van soortgelijke of identieke –kleine- moleculaire eenheden die aan elkaar gekoppeld zijn via chemische bindingen. De onderzoeksgroep “Materiaalkunde en Technologie van Polymeren” van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie wil enkelvoudige, geïsoleerde, op externe stimuli reagerende macromoleculen op gecontroleerde wijze op oppervlakken aanbrengen en met atomic force microscopy (AFM) bestuderen.

Die polymeerketens groeien vanaf initiatoren, met atomaire precisie geplaatst door de scherpe naaldjes van een AFM. De combinatie van AFM en moderne polymerisatietechnieken stelt de onderzoekers in staat macromoleculen met grote nauwkeurigheid “bottom up” exact te bewerken. De enkelvoudige, stimulus-reactieve (zgn. “intelligente”) polymeerketens ondergaan veranderingen in hun vorm en stijfheid als gevolg van elektrochemische, thermische of chemische stimuli en kunnen toegepast worden in responsieve nanostructuren zoals moleculaire motoren, sensoren, en “crawlers” in toekomstige op nanoschaal functionerende apparaatjes en machines.

De TOP- en ECHO-subsidies worden toegekend door het gebied Chemische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Meer informatie op de site van NWO.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244
https://mtpgroup.nl/nwo-top-subsidie.aspx